Taal wijzigen
Sidebar content Main content

Details

Als het tabblad Resultaten één of meer records* toont, en u klikt op één van die records dan wordt dat record uitgebreid getoond op het tabblad Details.

* Elke objectbeschrijving in een database wordt bewaard in een zogenaamd record. Een record bevat dus de bij elkaar behorende gegevens van bijvoorbeeld één publicatie (auteur, titel, aantal pagina’s, etc.), of van één museumobject, of één archiefstuk.

Hoe een record in detail kan worden gepresenteerd hangt af van de database. (De knoppen om tussen presentatietype te schakelen vindt u in de kolom links.)

- In de Bibliotheekcatalogus kunt u kiezen uit een Detailpresentatie en Cataloguskaart. Als u ingelogd bent, vindt u onder aan de detailpresentatie bovendien de exemplaren die er van deze publicatie beschikbaar zijn voor uitlening.

- In de Museumcollectie kunt u kiezen uit een Volledige presentatie en Objectkaart. Op afbeeldingen kunt u klikken om ze vergroot in een nieuw venster weer te geven. Van daaruit kunt u de afbeelding ook afdrukken.

- Voor de Archieven is maar één presentatietype beschikbaar. Dit betreft een volledige presentatie van het record, met eronder een hiërarchiestructuur: hierin ziet u voor het gevonden record ook alle hoger-niveau records in de hiërarchie.

Door de records bladeren

In detailweergave ziet u maar één record tegelijk. U kunt naar de detailweergave van andere records uit het zoekresultaat bladeren door op de twee binnenste pijltjes boven aan het record te klikken; met de buitenste pijltjes gaat u naar het eerste dan wel laatste record uit het resultaat.

Records selecteren

Links van het record staat een aankruisvakje. Als u daarop klikt, dan markeert u het record, en wordt het opgenomen in uw persoonlijke selectie. Die selectie van gegevens kunt u later (vanaf het tabblad Selectie) bijvoorbeeld afdrukken, of per e-mail versturen.

U deselecteert een record door nogmaals op een gemarkeerd aankruisvakje te klikken.

Het getoonde record afdrukken, downloaden of e-mailen

Het momenteel getoonde record kunt u afdrukken, als HTML-pagina downloaden of e-mailen: klik daartoe op een van de opties E-mailen, Afdrukken of Download in de kolom links. Wanneer u op Download klikt, kunt u gewoonlijk nog kiezen of u de HTML-pagina direct wilt openen in een programma naar keuze (in welk geval het bestand niet automatisch op uw computer wordt opgeslagen) of dat u het wilt downloaden. In het laatste geval wordt het .html-bestand opgeslagen in uw standaard \Downloads-map. Vanuit Windows Verkenner kunt u het bestand dan openen in een programma naar keuze: rechtsklik op het bestand en selecteer in het snelmenu de optie Openen met om de gewenste software uit te kiezen. Als u het bestand in een browser of in Microsoft Word opent, zal het ongeveer net zo worden weergegeven als de oorspronkelijke webpagina, ofschoon u het in Word misschien nog moet nabewerken voordat het geschikt is voor afdrukken. Als u het bestand daarentegen in een eenvoudig tekstbewerkingsprogramma opent dan ziet u de HTML-code zelf.

Uw zoekopdracht verfijnen

In de detailweergave hebt u mogelijkheden om verder te zoeken op één van de gegevens die getoond worden. Klik op een olijfgroen gekleurd gegeven om op dat woord of die naam in de huidige database te zoeken. Als u zo bijvoorbeeld op de naam van een auteur of vervaardiger klikt dan zoekt u naar alle werken van deze persoon.

In Archieven kunt u zo via de hiërarchiestructuur in de detailweergave de gekoppelde records in detailweergave openen.

Aanmelden

Via de knop Aanmelden, die u op sommige tabbladen tegenkomt, kunt u inloggen (als u een geregistreerd lener bent). U kunt dan reserveringen maken of zoekprofielen opslaan.