Deze brief van Vaillant is gericht aan William May, geschreven in Toulon en gedateerd 28 juni 1781. Hij omvat 3 beschreven pagina's. Het tweede blad is op de plaats waar het zegel bevestigd was beschadigd, waardoor een klein gedeelte van de tekst is weggevallen.
Vaillant deelt mee, dat hij de "22 Ell roomwit Taf" nog niet gekocht heeft, omdat hij waarschijnlijk nog enige tijd in het Middellandse-Zeegebied zal moeten blijven. Hierna gaat hij in op de bouw en de bemanning van de oorlogsschepen, op de krijgsgevangenen en op Van Bylandt, die intussen weer thuis is gearriveerd. Deze was aanwezig bij de verovering van St. Eustatius door de Engelsen in datzelfde jaar. Hierop wordt in de brief ook ingegaan. Vaillant heeft uit de kranten vernomen dat de bezitting Curaçao wel behouden is gebleven voor de Nederlanden, maar realiseert zich wel dat het er slecht voorstaat met de koloniën waar "Stavorinus v Zeeland" naartoe was gegaan (hij was betrokken bij het neerslaan van de slavenopstand in Berbice, waardoor de kolonie behouden kon blijven voor de Nederlanden. Zie: J.C. de Jonge "Geschiedenis van het Nederlandsche Zeewezen" dl.4 p.353 e.v.). Vaillant veroordeelt de wijze waarop Rodney St.Eustatius heeft ingenomen.
Vervolgens wordt ingegaan op de veelvuldige convooien op de Middellandse Zee en op een zeeslag in de Straat van Gibtraltar waarbij Gerardus Oorthuijs betrokken was. Deze onderscheidde zich op 30 mei 1781 als commandant in een convooi tijdens een gevecht bij Kaap St.Marie (Zuidwestkust Spanje) door met het fregat "Den Briel" de even sterke Britse "Crescent" tot strijken te dwingen, terwijl in een ander duel de Britse "Flora" de veel zwakkere "Castor" van Pieter Melvill tot strijken dwong (Maritieme Encyclopedie dl.5 p.204). Vaillant spreekt in zijn brief het vermoeden uit dat Melvill gesneuveld is. Dit was echter niet het geval, gezien een brief van Melvill uit 1783 die zich in dezelfde envelop met manuscripten bevindt (sign. J 204 I 11).
Zie voor de beschrijving van het gehele manuscript: J 204 I 1-22.