Jan van Riebeeck tussen wal en schip : een onderzoek naar de beeldvorming over Jan van Riebeeck in Nederland en Zuid-Afrika omstreeks 1900, 1950 en 2000
Jan van Riebeeck (1619-1677) is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Zuid-Afrika. Willem-Pieter van Ledden beschrijft hoe Van Riebeeck, die eigenlijk liever naar Indië wilde, tussen 1652 en 1662 aan de Kaap verbleef en er in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie een verversingsstation bouwde. Benamingen als 'stichter van Zuid-Afrika', 'verkenner in koopmansland' en 'vader van de apartheid' laten zien dat er over deze Culemborgse compagniesdienaar zeer verschillend wordt gedacht.
Aan de hand van schoolboeken, (jeugd-) literatuur, wetenschappelijke publicaties en kranten reconstrueert Van Ledden de beeldvorming omtrent Van Riebeeck in Nederland en Zuid-Afrika omstreeks de jaren 1900, 1950 en 2000. Hoewel de historische kennis over Van Riebeeck en zijn tijd toenam, werd het geschetste beeld vooral bepaald door de veranderende politiek gekleurde visie(s) op de historische relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika.